Anmäl dig till Competence nyhetsbrev! Helt gratis i din inkorg två gånger i månaden.



Besök Competence samarbetspartners:
Drott
Electrum
Ericsson
IT-universitetet
Kista Galleria

Kista Stadsdels–
förvaltning

 
 
Peka och klicka. Genom en tryckkänslig remsa på tumme och pekfinger ska du kunna ersätta datormusen i framtiden om Christer Laurells produkt Fingercross blir verklighet.


Publicerad: 2003-11-04

 

Fingercross ska ersätta musen

En trådlös manick som du placerar på pekfingret och tummen kan komma att ersätta datormusen i framtiden. I alla fall om innovatören Christer Laurell får som han vill. Idén till produkten fick han på en löprunda och nu springer han vidare till entreprenörsprogrammet Startup i Kista för att slipa på affärsplanen.

Det var den ökande mobila användningen av datorer som fick Christer Laurell att tänka på en produkt som kunde ersätta datormusen.
– Vi blir ju allt mer rörliga när vi använder datorn och det finns inga bra pekdon för detta. Så jag tänkte att man kanske kan sätta en vanlig ”touchpad” och dela upp den i en y-axel på tummen och en x-axel på pekfingret, berättar han.
Christer Laurell började undersöka om det fanns något liknande på marknaden. Han tog kontakt med Innovation Stockholm som ledde honom vidare till KTH:s bibliotek där man sökte efter liknande patent.
– Jag tänkte att det här är så enkelt att någon måste gjort det innan mig. Men samtidigt undrade jag varför jag inte tänkt på det själv tidigare. Och jag hittade ingenting som liknar min uppfinning.
Patentet beviljades i mars 2003 och nu deltar Christer Laurell i entreprenörsprogrammet Startup i Kista för att slipa på affärsplanen.
– Man blir väldigt peppad och får starkt stöd av många kunniga människor. För mig gäller det att till en början begränsa min målgrupp. Att ha som ambition att ersätta datormusen för alla blir lite stort från start.
Istället ligger fokus på att lansera Fingercross, som produkten heter, som ett ergonomiskt alternativ till den traditionella musen. Eftersom du slipper använda större delen av armen för att peka på skärmen minskar du risken för musarm. Nästa steg blir dock att lansera produkten som framtidens pekdon för mobila terminaler.
– Jag tror att utvecklingen går mer och mer mot alternativa bildskärmar som skärmglasögon och då behövs en sådan här produkt. Du vill ju fortfarande ha alla funktioner som du har idag, säger Christer Laurell.

Inspirerad av Lans
Christer Laurell är ny i innovatörskretsar. Han har tidigare aldrig sökt något patent och är heller ingen ”uppfinnarjocke” med garaget fyllt av obskyra prototyper. Idag jobbar han heltid som processingenjör på ett avloppsreningsverk i Stockholm men hoppas att uppfinningen ska kunna försörja honom i framtiden.
– Jag vill se hur långt jag kan komma med den här idén.
Än så länge finns Fingercross som prototyp och ”smycke”. En silversmed har tagit fram en attrapp av produkten för att visa hur den är tänkt att fungera (se bilden). Prototypen har tagits fram av studenter på KTH i Kista.
– Det var den enklaste varianten man kan tänka sig. Två trådar med elektrisk kontakt mellan dem. Nästa steg blir att ta fram en prototyp där ”trådarna” är tryckkänsliga, säger Christer Laurell.
Tanken är också att prototypen ska bli trådlös med en radiomottagare kopplad direkt till musporten på datorn.
– Jag har funderingar på att koppla Fingercross till ett armband eller en klocka som står för radioförbindelsen, säger Christer Laurell.
Brist på idéer är det knappast hos den nyblivne innovatören. Men så inspireras han också av datormusens pappa.
– Jag har sett upp till uppfinnare hela livet och Håkan Lans är en av förebilderna.

Tipsa någon om denna text!
Till:
Från: