Till arkivet

Förstasidan
Förstasidan
Nyheter
Nyheter - Sverige
Nyheter - Utland
Nyheter - Teknik
Nyheter - Produkter

Krönikan

Nyhetsbrev

Veckans fråga - Enkät
Förstasidan
Kalendern
Förstasidan
Branschguiden

Marknadsnycklar
Karta på hur du hittar till ossMaila till redaktionen på Elektroniktidningen
Datateknik 3.0 artikelarkiv >>


 

2003-10-16

Linje på fingret ersätter mus



Med en tunn tråd fäst på tummen och en på pekfingret har Christer Laurell i Stockholm åstadkommit ett mer armbågsvänligt alternativ till datormusen. Nu väntar fler prototyper, där trådarna ska göras i samma material som pekskärmar.

Fingercross heter produkten, och Christer Laurell har fått patent på lösningen som innebär att en linje på ett finger känner av x-koordinaten medan en annan linje på tummen känner av y-läget. Den aktiveras när man lägger fingrarna mot varandra.

- Jag kom på idén sommaren för två år sedan och sökte patent för ett och ett halvt år sedan, säger Christer Laurell.

- Jag började med att kontakta Innovation Stockholm, fick en rådgivare där och fick hjälp hos KTH att söka i patentdatabaser efter liknande lösningar.

En japansk rullboll, fäst på pekfingret, var det närmaste han hittade. Från Almi fick han sedan de 35 000 kronor som den svenska patentansökan kostade. Efter att ha deltagit i affärsplanstävlingen Venture Cup har han nu fått mersmak, och jobbar vidare med idén i ett nystartarprogram hos stiftelsen Kista Innovation and Growth.

I den första fungerande prototypen har Christer Laurell använt motståndstrådar som kommer i direkt elektrisk kontakt, och som därmed sluter en krets. Den lösningen är däremot känslig för bland annat smuts och fukt. Nästa steg blir nu att prova en resistiv teknik av samma slag som den film som täcker pekskärmar för datorer.

Christer Laurell är kemiingenjör och jobbar till vardags som processingenjör på ett avloppsreningsverk. Men för det här vid-sidan-omprojektet har han lutat sig tillbaka på sin el- och teleutbildning från gymnasiet.

- Det har känts kul att komma in i olika delar av det här med innovation och entrepenörskap. Det är en ny värld för mig.

Text: Alexander Kristofersson
Copyright Elektroniktidningen